Dzwoniec - Ptaki wokół nas

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Dzwoniec


Wygląd: 14-16 cm. Ubarwienie oliwkowozielone z żółtym paskiem na skrzydle i skraju ogona. Samica bardziej brunatnooliwkowa.
Gruby stożkowaty dziób.

Wystpowanie:
Europa po Azję, południowo-wschodnia Australia i Ameryka Południowa. Skraje jasnych lasów, zadrzewienia śródpolne, parki, ogrody również w miastach.

Gniazdo:
ukryte w gałązkach młodych drzew lub krzewów nisko przy ziemi.

Lęgi:
5-6 czasem nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 14-16 dniach. 2-3 lęgi w roku.

Pokarm: nasiona, pąki, jagody.

Wędrówki:
osiadły.

Carduelis chloris
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego