Aktualizacja 13.06.2021
Przejdź do treści
Rodzina > Krukowate
Sójka


Wygląd: 32-35 cm. Beżowobrązowe upierzenie, błękitne, prążkowane pióra na czarnych skrzydłach.

Występowanie: Eurazja, północno-zachodnia Afryka.  Stare lasy, duże parki i zadrzewienia.

Gniazdo:
w gęstych gałęziach ; zbudowane z cienkich patyków, wyścielone korzonkami i trawami.

Lęgi:
5-7 niebieskozielonych, drobno nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 16-17 dni. Młode opuszczają gniazdo po 19-21 dniach.

Pokarm:
 owady, jaja ptaków, pisklęta, pokarm roślinny zwłaszcza żołędzie, orzeszki laskowe.

Wędrówki:
osiadła.


Garrulus glandarius
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-21  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści