Aktualizacja: 12.04.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Kos


Wygląd:
Długość ciała: 24-25 cm. Czarny ptak z żółtopomarańczowym dziobem i tego koloru otoczką wokół oka.  Samica ciemnobrązowa, plamkowana od spodu.

Występowanie: Europa po Chiny, Afryka. Sprowadzony do Australii i Nowej Zelandii. W parkach i ogrodach miejskich a także w lasach.

Gniazdo: ukryte w krzewach i żywopłotach lub we wnękach budynków.

Lęgi:
5-6 zielonkawych jaj w brązowe plamki. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-14 dniach.

Pokarm: owady, dżdżownice, ślimaki  i owoce.

Wędrówki:  Przylot: III-IV, odlot: X-XI, część ptaków zimuje zwłaszcza w miastach.


Turdus merula
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego