Kukułka - Ptaki wokół nas

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Rodzina > Kukułki
Kukułka


Wygląd: 32-34 cm. Ptak ma długi ogon, szary wierzch ciała i pierś oraz prążkowany brzuch. Samice czasem mają brzuch w kolorze rdzawym.

Występowanie: Eurazja, północno-zachodnia Afryka, zimą Afryka Południowa, południowo-wschodnia część Azji. Półotwarte urozmaicone tereny, gzie może znalęźć towarzystwo innych ptaków śpiewających.

Gniazdo: nie buduje własnych gniazd.

Lęgi:
samica podrzuca do gniazd drobnych ptaków 16-22 jaj o niewielkich rozmiarach i ubarwieniu, często podobnym do jaj właściciela gniazda. Do jednego gniazda składa jedno jajo. Pisklę kukułki po wykluciu usuwa inne jaja lub pisklęta z gniazda i jest karmione przez przybranych rodziców.

Pokarm: głównie gąsienice, w tym również włochate, duże owady.

Wędrówki:
wędrowny. Przylot: IV, odlot: VIII-IX do tropikalnej Afryki.

Cuculus canorus
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego