Gołąb Sierpówka - Ptaki wokół nas

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Rodzina > Gołębiowate
Gołąb Sierpówka


Wygląd: 29-35 cm.  Beżowoszare ubarwienie z półobrożą na szyi. Ogon biało-czarny od spodu.

Występowanie:
Europa i Azja. Zadomowiona na wschodzie USA. W miastach i na obszarach wiejskich.

Gniazdo:
z cienkich i suchych gałązek, najczęściej w rozwidleniu gałęzi drzew.

Lęgi:
2 białe jaja. 2-4 lęgi w ciągu roku. Wysiadywanie: 15-18 dni. Młode są lotne po 15-19 dniach.

Pokarm: Nasiona i owoce roślin zielnych i traw , również zboża.

Wędrówki:
ptak osiadły.

Streptopelia decaocto
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego