Kawka - Ptaki wokół nas

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Rodzina > Krukowate
Kawka


Wygląd: 31-33 cm.  Ubarwienie czarne, kark i boki szyi szare.

Występowanie: Europa po wschodnią Syberię, północno-zachodnia część Afryki. Lasy liściaste i parki, osiedla ludzkie.

Gniazdo: z chrustu umieszcza w dziuplach, szczelinach i niszach murów.

Lęgi:
4-6 zielonkawych, nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 17-19 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 30 dniach.

Pokarm: owady, dżdżownice, ślimaki, nasiona, odpadki.

Wędrówki: częściowo wędrowna, gdy na zimę do naszego kraju przybywają liczne ptaki ze wschodu i północy. Przeloty: III-IV, X-XI.  


Corvus monedula
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego